12. novembrī Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumā ar meistarklasi par dabisko pļavu produktiem viesojās Latvijas Dabas fonds kopā ar biedrību “Jauno pavāru kustība”. Meistarklases mērķis - veicināt jauno speciālistu izpratni par produktiem, ko var iegūt no Latvijas dabiskajām pļavām, un šo produktu plašajām izmantošanas iespējām kulinārijā.
Meistarklasi ievadīja izglītojošs seminārs 2. un 3. kursa topošajiem pavāriem par Latvijas dabiskajām pļavām un to produktiem. To noslēdza īss sprinta konkurss ar balvām. Turpinājumā par sevi pastāstīja Jauno Pavāru kustības pārstāvji, kam sekoja praktiskā daļa – meistarklase. To jauniešiem vadīja pieredzējuši pavāri - Artūrs Trinkuns no restorāna “Barents” un Markuss Žamoidiks no restorāna “B7”.
Daba piedāvā produktus, idejas un aizraujošas iespējas – nebaidieties eksperimentēt! To vairākkārt uzsvēra meistarklases vadītāji. Jauniešiem bija iespēja pašiem gatavot dažādus ēdienus no dabisko pļavu produktiem: jēra gaļas, aitas piena un jogurta un medus. Kā ēdienu gatavošanā un dekorēšanā izmantot gan savvaļas, gan kultivētos augus, stāstīja un rādīja biedrības biedrs, zemnieks Pēteris Langrāts no zemnieku saimniecības “Siliņi”.
Ēdienu gatavošanā meistarklasē tika izmantota jēra gaļa un medus no zemnieku saimniecības “Priežukalns” un aitas piena produkti no Ilutas Straģes “Piena aitas bio” saimniecības. Šie ražotāji apsaimnieko dabiskās pļavas un viņu ražotie produkti tiek marķēti ar zīmi “Dabisko pļavu produkts”.
Dabiskās pļavas ir Eiropas Savienības un Latvijas apdraudētākās dzīvotnes, kuru pastāvēšana ir atkarīga no cilvēka saimnieciskās darbības. Pēdējā simtgadē dabisko pļavu platības ir strauji sarukušas, un šobrīd tās no Latvijas teritorijas aizņem vairs tikai 0.9% (salīdzinājumam - pirms aptuveni 100 gadiem dabiskās pļavas klāja vairāk nekā 30% teritorijas). Dabiskās pļavas mums kā sabiedrībai sniedz daudz dažādus labumus. ko dažos vārdos varam raksturot kā ekosistēmu pakalpojumus, kuri ir ļoti nozīmīgi sabiedrības labbūtības nodrošināšanai.
Mūsdienās dabas aizsardzības jomā tiek meklētas dažādas inovatīvas metodes, lai dabas saglabāšanu integrētu saimniekošanā. Šāds jaunums ir Latvijas Dabas fonda izveidotā zīme “Dabisko pļavu produkts”. Ar šo zīmi tiek marķēti produkti, kas ražoti dabiskajās pļavās.
Meistarklase topošajiem pavāriem organizēta projekta ES LIFE-IP LatViaNature projekta ietvaros ar mērķi atbalstīt uzņēmējdarbību ilgtspējīgai dabisko zālāju apsaimniekošanai.
Comments